Faciliteter på DTU Fysik

Faciliteter

Brug af fremragende udstyr er en nødvendighed for at støtte vores igangværende forskning og undervisning og til at opnå resultater af international højde. Institut for Fysik rummer en lang række avancerede faciliteter, såsom en unik samling af vaccum-udstyr, en klyngekilde, vores supercomputer Niflheim, støjsvage laserkilder, ikke-lineære optiske systemer og kvantedetektorer.

Eksterne faciliteter
Til nogle af vores forskningsaktiviteter anvender vi eksterne røntgenstråle-, neutron-, og fusionsanlæg. Adgang til disse faciliteter opnås udfra en videnskabelig vurdering af de potentielle resultater og den nye indsigt som det foreslåede eksperiment kan give anledning til.

Design af instrumenter til eksterne faciliteter
DTU Fysik bidrager desuden til udviklingen af instrumenter på flere eksterne faciliteter. Et avanceret instrument på XFEL-anlægget i Hamburg er for eksempel ved at blive designet af nogle af vores forskere. En anden gruppe på DTU Fysik, CTS-gruppen, har udviklet et foreløbigt design for et diagnostisk CTS-system til den internationale forsøgs-fusionsreaktor (ITER). Dette arbejde lagde fundamentet for inddragelse af et CTS diagnostisk system i ITERs baseline design.

Værksteder
For at vedligeholde og udvikle vores laboratorier og andet udstyr har DTU Fysik opbygget et stort værksted. Her kan forskerne i samarbejde med værkstedets ansatte designe og fremstille nyt udstyr eller tilpasse eksisterende forsøgsopstillinger til nye projekter. 

Studenterlaboratorium
Undervisningsfaciliteten Nanoteket omfatter udstyr til fysikøvelser med relevans for DTU-studerende og gymnasieelever. Mere information findes på dansk i menuen til venstre.

Du kan læse mere om DTU Fysiks faciliteter på den engelske hjemmeside

Læs mere om DTU Fysiks faciliteter på vores engelske hjemmeside.