Ørstedpris går til DTU-Forsker

tirsdag 14 aug 18

Kontakt

Peter Christian Kjærgaard Vesborg
Professor
DTU Fysik
45 25 32 76
H.C. Ørstedsselskabets forskerpris hylder H.C. Ørsteds indflydelse på kulturen, kunstnere, tænkere og videnskabsfolk i hele verden. Årets pris går til lektor, Peter C. K. Vesborg fra DTU. 

Peter C. K. Vesborg hædres for sin internationalt anerkendte forskning inden for analytiske metoder til katalyseforskning. Men også for sit omfattende arbejde med formidling af forskningen og dens brede perspektiv.

Særligt har Peters forskning inden for fotoelektroder til soldrevet vandspaltning bidraget til betydelig forlængelse af fotoelektrodernes levetid og effektivitet. Samtidig har Peters arbejde med mikroreaktorer banet vejen for nye metoder til måling af katalytisk aktivitet for både termiske katalysatorer, fotokatalysatorer og elektrokatalysatorer.

”Jeg er utroligt beæret over at få HC Ørsted prisen for min forskning - både fordi den er opkaldt efter en af Danmarks største videnskabsmænd og DTUs grundlægger, men også fordi denne pris er givet til meget etablerede og anerkendte personer, så det er et fornemt selskab at komme i.”, siger Peter C. K. Vesborg, lektor på DTU Fysik.

Sammen med hæderen modtager Peter også en forskerpris på 50.000 kroner samt et kunstværk af den langelandske glaskunstner, Sabine Majus Hansen.

Ud over Peters pris er der yderligere to priser, der går til DTU. Yasser Nour modtager en forsker-spirepris, mens Sidra Rafique modtager et Ørsted-studielegat.

Om H.C. Ørstedsselskabet og Ørstedprisen

Det er selskabets formål at gøre børn og unge interesseret i naturvidenskab.

Det er H.C. Ørstedselskabets priskomité, der har udvalgt prismodtagerne, og legatmodtagerne er udvalgt af den samme priskomité suppleret af Jakob Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør i Ørsted, og Kasper Dam Schultz fra DTU og Erasmus.

Forskerpriserne kan ikke ansøges, hvorimod studielegaterne kan søges en gang om året.

Som en hyldest til Rudkøbing-drengen, fysikeren og kemikeren, og stifteren af Den Polytekniske Læreanstalt - senere DTU, H.C. Ørsted, uddeles der hvert år en forskerpris på hans fødselsdag den 14. august.

H.C. Ørstedselskabet blev stiftet i 2004 i Rudkøbing, hvor H.C. Ørsted blev født i 1777.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.