Professor Ulrik Lund Andersen forsker i kvanteinformationsteknologier og er leder af kvanteinformationsgruppen på DTU Fysik

Ulrik Lund Andersen modtager stor bevilling til nyt grundforskningscenter

onsdag 19 apr 17
|

Kontakt

Ulrik Lund Andersen
Professor
DTU Fysik
45 25 33 06

Bevillingen fra Danmarks Grundforskningsfond går til et Center of Excellence ledet af Professor Ulrik Lund Andersen. Centeret skal sikre DTU Fysik en førende international placering inden for forskning, innovation og uddannelse i makroskopisk kvanteteknologi.

Der er i disse år et internationalt kapløb om udviklingen af nye systemer, som er bedst egnede til at isolere og styre kvanteobjekter. Professor Ulrik Lund Andersen er en del af feltets udbrydergruppe, særligt lægger han sig i front med ekspertise indenfor generaliserede kvantemålinger og kvanteinformations processering i optiske og faststoffysiske systemer. 

Centerkonstruktionen giver mulighed for at kombinere tre teknologiske platforme i ét laboratorium; kvanteoptik, opto-mekanik og farvecentre i diamant. Denne kombination findes ikke andre steder i verden, og Lund Andersen forventer, at:

”med netop denne kombination vil vi kunne skabe helt nye makroskopiske kvantetilstande af lys og faststof, som muliggør udforskningen af grænselandet mellem den klassiske fysik og kvantefysikken og fører til revolutionerende nye teknologier indenfor kommunikation, computere og sensing. Kvantemekanikkens absurditeter og ikke-intuitive natur, der ved første møde kan virke som verdensfjerne akademiske udskejelser, kan meget vel rumme kimen til nye videnskabelige gennembrud og en revolution af informationssamfundet.” 

Det er velkendt at kvantemekanikken fører til absurde forudsigelser, som for eksempel at mikroskopiske objekter – elektroner og atomer – kan befinde sig flere steder samtidig. Dette står dog i skarp kontrast til dagligdagens oplevelser, hvor vi næppe finder store objekter – for eksempel et æble – flere steder i rummet samtidig.

Men er det muligt at skabe et stort objekt i en kvantetilstand? Hvor går grænsen mellem den mystiske kvanteverden og den hjemlige klassiske verden? Disse spørgsmål er i dag ubesvaret, og har floreret lige siden den østrigske fysiker Erwin Schrödinger foreslog af bringe en kat i en bizar tilstand af at være død og levende samtidig. Forskerne i ”Center for Macroscopic Quantum States” vil forsøge at finde svar på disse spørgsmål, og ydermere benytte den nye viden til at skabe helt nye kvanteteknologier, som kan give anledning til 100% fortrolig kommunikation, ekstremt hurtig computing og sensing med uhørt præcision.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.