Til Naturvidenskabsfestival i Nanoteket på DTU Fysik byggede eleverne deres egne vindmøller og testede, hvor meget energi man kan få ud af en hjemmelavet vindmølle.

Naturvidenskabsfestival på DTU

onsdag 03 okt 18

Ole Lynnerup Trinhammer
Leder af Nanoteket (undervisningslaboratorium)
Omkring 350 folkeskoleelever har i uge 39 været til Naturvidenskabsfestival i Nanoteket på DTU, hvor de blandt andet har eksperimenteret med vindmøller og energi.

”Det er vildt sejt det her” kan man høre eleverne råbe inde fra et af laboratorierne i Nanoteket på DTU Fysik.

Hele ugen har Nanoteket været fyldt op af elever fra Fuglsanggårdsskolen, der har deltaget i Naturvidenskabsfestivalen 2018. Omkring 350 elever fra 4.-9. klasse har gennem ugen haft deres gang i laboratorierne.

Her har de for eksempel lavet deres egne vindmøller, testet dem med store blæsere og målt på, hvor meget energi de genererer. For eksempel ved at finde ud af, hvor lang tid det vil tage dem at oplade deres mobil med den hjemmelavede vindmølle. De fik også mærket vinden i en rigtig vindtunnel - en mindre udgave af dem man bruger til at teste prototyper af nye møller.

Nanoteket er normalt et undervisningslaboratorium for ingeniørstuderende på DTU og besøgende gymnasieklasser. Men i uge 39 stod den på folkeskoleelever og Naturvidenskabsfestival, som har været en spændende oplevelse for både eleverne og Nanotekets medarbejdere.

”Jeg var lidt spændt på om vi ville kunne give både 4., 5., 6. og 8., 9. klasserne noget, som kunne udfordre dem. Alle fik stort set det samme udstyr og skulle så lave vindmøller. Og jeg må sige, at jeg er glad for at vi åbnede dørene. Der er et herligt liv i laboratorierne med en inspirerende virketrang - og der går hurtigt konkurrence i hvem, der kan lave den bedste mølle”.

”Man kan sige at formålet med at modtage gæster i vores laboratorier er at ’visualisere’ teknik og forskning ved at give de unge mennesker lejlighed til at få hænderne i sving og udforske de tekniske muligheder. Nysgerrighed og virkelyst – det er der de nye ideer kommer. Og både nysgerrighed, virkelyst og gode ideer har der været masser af den sidste uge”, fortæller Ole Trinhammer, der er leder af Nanoteket.

Naturvidenskab er anderledes i Nanoteket

Nanoteket er udstyret med en masse fornemt grej. Noget af det nyeste udstyr i Nanoteket er elektronmikroskoper og røntgenapparater og udstyr til at arbejde med kvanteteknologi. For eleverne har det også været spændende at prøve noget andet, end det de kan i deres eget fysiklokale.

”Det har været fedt at prøve at komme her på DTU. Der står mange andre og meget mere avancerede ting, end vi normalt har adgang til i vores fysiklokale. Det gør naturvidenskab mere spændende at arbejde med sådan noget avanceret udstyr. Det er ikke noget man får lov til at lave på en normal skoledag”, fortæller Christian Madsen og Tobias Schiørring, der går i 9. klasse på Fuglsanggårdsskolen.

Også Nanotekarerne, underviserne i Nanoteket, har haft en uge, hvor de har oplevet nogle meget engagerede folkeskoleelever.

”Jeg tror, vi prøvede at standse nogle af eleverne fem gange, men det var ikke let. ’Nej, nej, vi skal lige prøve igen’, lød det ofte fra eleverne, når vi skulle til at runde af for dagens eksperimenter” fortæller Mark Kamper Svendsen, der er Nanotekar og har været en del af Naturvidenskabsfestivalen i Nanoteket.

Om Nanoteket

Ambitionen med Nanoteket, der hører under Institut for Fysik på DTU, er at præsentere interessante eksperimentelle emner og måleteknikker inden for fysik og nanoteknologi. Undervisningslaboratorier blev oprettet i 2004 for at styrke den eksperimentelle del af fysikundervisningen for Ingeniørstuderende på DTU.

Hvert år er der også mellem 1500 og 2000 gymnasieelever på besøg i Nanoteket, hvor de prøver en af de mange øvelser til gymnasieklasser, der udbydes gratis til fysik på både A-, B-, og C-niveau.

Det drives til daglig af en Chefnanotekar samt entusiastiske fysik- og nanoteknologistuderende, der brænder for at formidle spændende naturvidenskab.

22 OKTOBER 2018