Ulrik Lund Andersen og Tobias Gehring i laboratoriet

Ny stor investering i dansk kvantekryptografi

Kvanteteori og atomfysik
Nyt innovationskonsortium går målrettet efter at sikre dansk andel af nyt hastigt voksende teknologimarked gennem udvikling af et ultra-sikkert kryptografisk system funderet i kvantefysikken.

Danmark er et af de førende lande i verden, når det gælder forskning i kvantekommunikation. Med det mål at indfri erhvervspotentialet og skabe grobund for en ny dansk hightech-industri, har Innovationsfonden investeret 22,5 mio. kr. i projektet CryptQ.

De kommende tre år vil konsortiet bag udvikle en sikker og omkostningseffektiv teknologi til kvantekommunikation, så informationer kan sendes via det almindelige fibernet, uden at nogen kan opsnappe dem.

”Den stigende globale trussel fra cyberkriminalitet vil medføre en kraftig efterspørgsel på sikkerhedsløsninger, der er modstandsdygtige over for fremtidens computere. Gennem vores deltagelse i CryptQ bidrager vi aktivt til dansk udvikling af globalt førende kryptosystemer. Vi forventer, at ’quantum safe cryptography’ bliver standard i zero-trust-datamiljøer inden for 5-20 år,” udtaler Christian Jul Jensen, CEO i Zybersafe ApS, der er partner i projektet.

Udover Zybersafe, som har ekspertise inden for kryptografisk hardware, består konsortiet af en række toneangivende teknologiske virksomheder og forskningsinstitutioner: Cryptomathic A/S (kryptologi), NKT Photonics A/S (fiberlasere) samt DTU Fysik, DTU Fotonik, Aarhus Universitet og Danmarks Nationale Metrologiinstitut.

Skal sikre kritisk infrastruktur og bankdata

CryptQ-konsortiet tæller også Danske Bank og Energinet, og netop den finansielle sektor og kritisk infrastruktur er centrale anvendelsesområder for kvantekryptografi. Virksomhederne lægger hus til og samarbejder om feltdemonstrationer af den teknologi, CryptQ udvikler.

”I Danske Bank forudser vi, at vi vil opnå en række konkrete fordele som resultat af den øgede sikkerhed, kvantekryptografien tilfører vores infrastruktur. At være vært for en demonstration i vores datacentre giver os mulighed for at få førstehåndserfaring med den nye teknologi og på sigt se den integreret på stor skala i vores sikkerhedskæde,” udtaler Peter Lidell, Head of Cyber Design and Cyber Build hos Danske Bank.

Kæmpe potentiale

Grundlæggende virker kryptografi ved at randomisere information og dermed gøre det ulæseligt ved hjælp af en krypteringsnøgle. For symmetrisk kryptering som AES, der globalt set er den mest brugte sikring af kommunikation, skal modtageren bruge den samme nøgle til at genskabe den oprindelige information.

Det er derfor helt afgørende for sikkerheden, at det kun er de retmæssige afsendere og modtagere, der har nøglen. Sikker nøgledistribution er derfor en helt central del af det kryptografiske system. Det er præcis den problematik, CryptQ vil løse ved hjælp af en teknik kaldet ’continuous variable quantum key distribution’ (CV-QKD).

”CV-QKD udnytter kvantefysikken til at skabe og distribuere krypteringsnøgler via sædvanlige optiske fibre og samtidig garantere, at nøglen ikke er blevet kompromitteret. I CryptQ vil vi udvikle et full-stack kryptografisk system baseret på det princip,” forklarer projektleder Tobias Gehring, der er lektor ved DTU Fysik.

Internationalt foregår der en hastig udvikling af kvantekommunikationsteknologier, og de første kvante-netværk har allerede set dagens lys. DTU Fysik deltager aktivt i det arbejde gennem flere projekter under EU's kvanteteknologi flagskib.

”Udviklingen går i retningen af et egentligt kvante-internet. På europæisk niveau planlægger man konkret infrastrukturen EuroQCI, som Danmark også har tilsluttet sig. CryptQ kobler direkte ind i de initiativer, og det er vores ambition at bringe Danmark i en position, hvor vi kan levere CV-QKD-hardware til storskala-infrastrukturer som f.eks. EuroQCI,” fortæller professor Ulrik Lund Andersen fra DTU Fysik, som også er en del af ledelsen i CryptQ.

Interesserede virksomheder er velkomne til at tilknytte sig CryptQ projektet som associerede partnere og derigennem få mulighed for på tætteste hold at følge udviklingen af fremtidens kvante-sikrede kommunikationsteknologi.