Podcasts om Forskningen på DTU Fysik

En sol på jorden og fremtidens bæredygtige energikilde.

Postdoc Alexander Simon Thrysøe fra DTU Fysik gæster podcasten Lyden af Videnskab, hvor han fortæller om målene og ambitionerne for fusionsenergi, og svarer spørgsmål som "Hvor langt er forskningen nået?"

Hør hele afsnittet om fusionsenergi i podcasten Lyden af Videnskab

Fusionsenergi - Kan vi efterligne solen?

Seniorforsker fra DTU Fysik, Søren Bang Korsholm har gæstet en række podcasts for at fortælle om hvad fusionsenergi er, og hvordan vi holder på en plasma med en kernetemperatur 5 gange højere end solens.

Hør Søren fortælle om fusionsenergi I podcasten Ubegribeligt og Vildt Naturligt på dr.dk, samt Supertrends på 24syv.dk

Power-to-X... eller Y... eller Z...

Fysik-professor fra DTU, Jakob Kibsgaard, har besøgt podcasten "Klimakrøller", hvor han fortæller om de forskellige typer PtX, og hvilke fordele og ulemper teknologien har, og hvor den giver mening at bruge.

Lyt til hele afsnittet om bl.a. Power-to-X på Klimakrøller her

Løsninger på de globale Klima- og Energiudfordringer

P1s videnskabsmagasin ’Så vidt vi ved’ har været på besøg på DTU Fysik for at høre, hvordan katalyseforskning kan bidrage til at finde erstatninger for fossile brændstoffer.

Der er både interview med Ib Chorkendorff, der forklarer, hvad katalyse er, og hvordan det kan bidrage til fremtidens brændstoffer og kemikalier. Jens Nørskov fortæller om det roadmap over den eksisterende forskning på området, han stod i spidsen for at udarbejde i forbindelse med det europæiske Energy X projekt. Endelig forklarer henholdsvis Cathrine Frandsen og Jakob Kibsgaard om de løsninger, der forskes i til at finde nye kemikalier, gødning og særligt flybrændstoffer på både den korte og lange bane.

Hør hele udsendelsen og katalysatorer og klimaudfordringer på dr.dk

27.000 snapshots i sekundet

DTU Podcast har besøgt det spritnye forskningsanlæg European XFEL (X-ray Free-Electron Laser) Og Professor på DTU Fysik Martin Meedom i Hamborg, hvor DTU har leveret vigtige instrumenter. En røntgen-laser kan skabe et koncentreret bundt af stråler, der samtidig kan blinke tusindvis af gange i sekundet. Det giver mulighed for at få ny indsigt i materialers struktur og interaktion, fordi man fx kan se hvordan de enkelte atomer flytter sig fx under en kemisk reaktion. Sendt d. 19/10-2017

Hør 27.000 snapshots i sekundet om XFEL og nye muligheder i materialeforskning

Hvorfor får Danmark ingen Nobelpriser?

Den største cadeau, en forsker kan få, er gået forbi de danske forskeres næser de seneste 20 år. Sidste gang, en dansker vandt, var i 1997, hvor Jens Christian Skou vandt Nobelprisen i kemi. Det gjorde han for sit fund af natrium-kalium-pumpen, som har ændret vores viden om, hvordan celler fungerer.

Jane Hvolbæk, Direktør på DTU Fysik, er blandt deltagerne, der reflekterer over hvad der egentlig skal til for, at Danmark igen kan vinde en Nobelpris? Sendt d. 12/10-2017

Få svaret i denne podcast fra videnskab.dk

Podcast om Center for Macroscopic Quantum States (BigQ), Ulrik Lund Andersen

På DTU er man i gang med at etablere to helt nye grundforskningscentre. Det ene - Center for Macroscopic Quantum States - skal fokusere på ny forskning indenfor kvantemekanik, det andet - Center for Microbial Secondary Metabolites - på mikroorganismer.

Vi besøger professor Ulrik Lund Andersen og professor Lone Gram for at høre om forskningen i de nye centre, men skal også møde forskningsdekan Katrine Krogh Andersen. Sendt d. 23/8-2017

Hør podcasten om det nye Center for Microscopic Quantum States under DTU Fysik

Kan du forstå kvantefysik?

Hvorfor er kvantefysik så svært at forstå, og er det overhovedet nødvendigt at vide noget om det, hvis man ikke er fysiker? Få svaret på i denne podcast, som er lavet af ForskerZonen. Lyt med og bliv klogere på kvantefysik. Sendt d. 12/4-2017

Hør podcasten og læs mere på videnskab.dk