DTU styrker videnskab i filmverden

onsdag 15 mar 17

Kontakt

Søren Bang Korsholm
Seniorforsker
DTU Fysik
20 64 55 61

Mere om CPH:DOX

CPH:DOX afholdes 16.3. – 26.3. i København.

”Let There be Light” vises:

  • Mandag den 20. marts kl. 21.30 I Dagmar
  • Onsdag den 22. marts kl. 14.20 i Grand
  • Søndag den 26. marts kl. 14.15 i Cinemateket, hvor Søren Bang Korsholm deltager med et oplæg

Se programmet for CPH:SCIENCE

Læs mere om "Let There Be Light"

Den store dokumentarfilmsfestival CPH:DOX vil fremover øge fokus på film om videnskab. DTU deltager ved årets festival både med forskeroplæg til ny film om fusionsenergi og forslag til at producere en dokumentarfilm om katalysatorer. 

Den internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX løber af stablen i de kommende dage. For første gang handler en del af festivalen om SCIENCE dokumentarfilm. Håbet er, at denne del af festivalen vil vokse og indtage en international førerposition i løbet af de næste par år.

DTU deltager på flere måder i dette første initiativ til at fremme videnskabelige dokumentarfilm.
Det sker bl.a. ved premieren af filmen ’Let There be Light’, der omhandler forskningen i fusionsenergi med udgangspunktet i det store internationale ITER-projekt med deltagelse af 37 lande – heriblandt Danmark.

”Filmen handler om fusionsenergi der i bund og grund er et forsøg på at kopiere solens energiform i kræftværker her på jorden. Den følger nogle af de mange forskere, der arbejder på at løse udfordringen og skabe modellen for, hvordan fremtidens sikre kraftværk kan udformes”, fortæller seniorforsker Søren Bang Korsholm.

Han skal overvære filmens premiere mandag den 20. marts på filmfestivalen i København sammen med instruktøren og en forskerkollega fra ITER Organisationen. Søndag finder den sidste af de i alt tre fremvisninger af filmen sted, og her vil den blive ledsaget af et oplæg ved Søren Bang Korsholm om det danske perspektiv på forskningen i fusionsenergi og det store internationale samarbejde.

”Jeg glæder mig meget. Selvfølgelig til at se filmen om ITER-projektet, som jeg selv er en del af. Men også til at bidrage til at sætte fokus på forskningen i en bred sammenhæng, hvor film jo er et genialt medie til at formidle komplicerede temaer. Forskning har en væsentlig betydning for vores samfunds udvikling, men der er et forbløffende lille kendskab til forskningens indhold og betydning. Så hvis der kan skabes en særlig videnskabelig dokumentarfilms-genre, vil det være et godt bidrag til den øvrige formidling”, siger Søren Bang Korsholm.

Måske lykkes det også under festivalen at få skabt interesse for at producere en fremtidig dokumentarfilm om en anden del af DTUs forskning. Jakob Kibsgaard og Jane Hvolbæk deltager nemlig i SCIENCE:FILM FORUM, hvor en gruppe forskere fra hvert af de fem store danske universiteter får hvert et kvarter til at fortælle om deres forskning og dens betydning for samfundet. Oplægget foregår for en kreds af filminstruktører – og håbet er, at de bliver tændt på ideen og får lyst til at udarbejde en dokumentarfilm efterfølgende. DTUs oplæg handler om katalyseforskningens betydning for lagring af vedvarende energi, der er en forudsætning for at kunne nå målet om et fossilfrit samfund i fremtiden.

Om ITER

ITER er et internationalt projekt, hvor 37 lande fra hele verden er gået sammen om at bygge og drive en forsøgsreaktor til fusionsenergi. Reaktoren er placeret i Provence og skal efter planen være klar til første etape i 2025.

Læs mere om ITER på iter.org

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.