ITER er en del af udstillingen ”Forestillede fremtider”

fredag 09 mar 18

Kontakt

Søren Bang Korsholm
Seniorforsker
DTU Fysik
20 64 55 61

I foråret 2018 kan du finde udstillingen ”Forestillede fremtider” på DTU Bibliotek. Inspirationen er hentet fra den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888 i København.

Udstillingen sætter fokus på den nyeste forskning, viden og teknologiudvikling, som DTU’s institutter arbejder med, og den vil vise institutternes aktiviteter i et nyt, spændende perspektiv. 

Teknologihistorie DTU har arbejdet med spørgsmålene: Hvordan forestiller vi os fremtiden i dag? Hvordan forestillede man sig den for 130 år siden? De to ting kobles i udstillingen ”Forestillede fremtider”, der vises på DTU Bibliotek indtil udgangen af marts. 

”I udstillingen kan du opleve noget af den frontforskning og udvikling af morgendagens teknologier, der foregår på DTU netop nu. Det hele perspektiveres af fotografier fra 1888, da København lagde jord til en stor industriudstilling” fortæller Louise Skyggebjerg, der er ph.d. i historie og historiker på Teknologihistorie DTU

DTU Fysiks sektion PPFE har en kontrakt med Fusion for Energy om at udvikle et målesystem til ITER, der er verdens største fusionsenergieksperiment. Som en del af designarbejdet har gruppen også designet prototyper som er 3D plastikprintet på DTU Fysiks værksted, som de nu udstiller.

”Vi har valgt at udstille et af de kvasi-optiske spejle som skal transmittere mikrobølger fra ITER-plasmaet og ud til elektronikken. Et kritisk sted er i yderkanten af vakuumkammeret, hvor 3 beams skal igennem et 160 mm vindue som sidder i en 400 mm lang tunnel. Frank Leipold og Martin Jessen fra DTU Fysik har designet et spejlsystem, som overholder dette, og prototypen er blevet verificeret og fremvises nu på udstillingen” fortæller Søren Bang Korsholm, der er seniorforsker på DTU Fysik og projektleder for ITER-kontrakten.

Inspirationsgrundlaget for den kommende udstilling ”Forestillede fremtider” er Den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888 i København. Her blev den nyeste teknologi vist frem og fascinerede publikum i en grad, så man ligefrem talte om ”udstillingsfeber” blandt de omkring 1,3 mio. besøgende. Billederne fra udstillingen i 1888 i dag findes på DTU Bibliotek.

Udstillingen er et samarbejde mellem Stakeholder Management, Teknologihistorie DTU og DTU´s institutter, heriblandt DTU Fysiks udstilling af en prototype af et målesystem til ITER

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.