Fotograf: Joshua Gross

Solenergi skal lagres i flow-batterier

tirsdag 03 nov 20

Kontakt

Peter Christian Kjærgaard Vesborg
Professor
DTU Fysik
45 25 32 76

Professor Peter Christian Kjærgaard Vesborg fra DTU Fysik vil undersøge, om og hvordan solenergi kan lagres i såkaldte flow-batterier med en ny type elektrokemiske solceller

I projektet, ”Stored solar” eller STORSOL, vil man gøre det anderledes end med normale solceller, der godt nok laver elektricitet ganske effektivt, men kun så længe solen skinner på dem. Derfor er der brug for en ny type solceller og batterier, for at projektet bliver en succes. Dem har Peter tænkt sig at udvikle.

”Med STORSOL vil vi lave en ny slags elektrokemiske solceller, der oplader et såkaldt flow-batteri, når solen skinner. Dette flow-batteri kan så efterfølgende aflades, når der er behov for elektricitet” forklarer Peter Vesborg, Professor på DTU Fysik.

Flow-batterierne vil være særdeles effektive for eksempel efter solen er gået ned, eller når der opstår skydække. I længere perioder med svag vind og manglende vindkraft, vil der også være stor efterspørgsel på den lagrede solenergi.

Energien kan lagres i store mængder og i flere uger ved hjælp af store tanke med "opladet" elektrolyt. Virkningsgraden af et sådant system – sol-til-el nyttevirkning – kan i princippet være næsten lige så høj som for vanlige elektriske solceller, men altså med indbygget lagring af energien.

”Denne form for lagring af solenergi er den perfekte partner til konventionelle batterier, der bedst egner sig til korttidslager, og fremstilling af syntetisk brændstof, der bedst egner sig til sæsonudglatning” forklarer Peter.

Vejret mange steder i verden, for eksempel i Nordeuropa, er domineret af vandrende lavtryk med deraf følgende ustabil vind og skift mellem skyfrit og overskyet vejr. Elforsyning fra sol+vind er således ustabil og kræver denne type løsning for at elnettet kan opnå en høj pålidelighed.

En del af den grønne omstilling

Den grønne omstilling er en af tidens helt stores samfundsmæssige udfordringer. Derfor giver Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) nu 333 millioner kroner til 65 forskningsprojekter inden for netop den grønne omstilling. Midlerne skal bruges til at hjælpe talentfulde forskere på vej og på den måde sikre nye, originale idéer og forskningsmæssige gennembrud inden for blandt andet klima, natur og miljø.

En af disse talentfulde forskere er altså Peter Vesborg der med STORSOL har fået en bevilling på 6,1 millioner over de 3,5 år.

DFF har modtaget i alt 452 ansøgninger fra alle dele af den danske forskningsverden, og de 65 projekter, der er kommet gennem nåleøjet, omfatter et bredt spektrum af forskning inden for den grønne omstilling. Det glæder Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen:

- Jeg er glad for at se alle idéerne og den store interesse, der har været for forskning i grøn omstilling i de udvalgte projekter. Det er godt at se, at de grønne forskningsmidler, vi fra Christiansborg har afsat, nu er ude at leve i konkrete projekter. Jeg vil også gerne rose, hvordan hele den danske forskningsverden byder ind. Der er brug for et bredt, tværgående blik, hvis vi skal kunne løse klimaudfordringerne, udtaler ministeren.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.