Tennisbold. Foto: Hanne Kokkegård, DTU Compute

Startup udspringer af Emils passion for tennis

mandag 25 okt 21

Kontakt

Emil Hovad
DTU Compute

Startup-hjælp på DTU

Går du selv med en god idé? Læs mere om startup-mulighederne på DTU: https://www.dtu.dk/innovation.

Læs også om DTU-fundingmulighederne for startup.

Læs mere om DTU Startup Day den 28. november 2021 i DTU Skylab.

Hundredvis af timer på tennisbanen, studier på DTU og støtte fra DTU’s startup-program udgør byggestenene for app, der tracker tennisspillere.

Da Emil Hovad som 10-årig begyndte at spille tennis, var videooptagelser af træningen kun noget, som de store klubbers trænere brugte i træningen af de bedste spillere. Hvis man overhovedet tyede til sådanne teknologiske hjælpemidler. Siden har teknologien taget et kvantespring. Og i dag render de fleste af os rundt med smartphones, der ud over fantastiske kameraer har lige så megen regnekraft som computere og kun bruger lidt energi.

I en ny startup udnytter Emil Hovad den forbedrede teknologi og sin begejstring for tennisspillet til at hjælpe ambitiøse motionsspillere og turneringsspillere op til et vist niveau med at blive bedre. Hans firma ’I Tracket Aps’ har udviklet en app, der gør det let at optage tennis med smartphonens kamera, gense det og lære fra det.

”For at blive en god tennisspiller er det afgørende, at man træner meget og har en god træner. Vores app kan hjælpe spillerne selv eller deres trænere med at gennemse materialet i forhold til teknik i træningen og i kampsituationer, så træningen bliver mere effektiv,” siger Emil Hovad.

Jagter den perfekte forhånd, baghånd og serv
Startuppen opfylder en mangeårig drøm for Emil Hovad om at lave noget med tennis og teknologi. Han forsøgte sig først med GoPro-aktionskameraer, da de kom frem. Men nu er drømmen blevet virkeliggjort i en app.

Emil Hovads viden er rundet af mange år på DTU Compute, først som bachelorstuderende, dernæst kandidatstuderende, siden ph.d.-studerende og senest som data scientist. Arbejdet med matematik, statistik og kunstig intelligens som deep learning og computer vision har hjulpet ham til at udvikle de algoritmer, der bygger oven på smartphonens kamerafunktioner. De gør det muligt at følge en spiller og finde frem til bolde og slag (forhånd, baghånd og server), som appen bruger til at analysere, hvad der sker undervejs på tennisbanen.

Algoritmerne er trænet på mange timers videooptagelser af tennis, som Emil Hovad og et par af hans tennisvenner har optaget i samarbejde med forskellige tennisklubber.

"Arbejdet her er tværfagligt interessant og udfordrende, fordi jeg kombinerer min forskning og viden om, hvordan forskellige teknologier kan spille sammen med min interesse for tennis."
Emil Hovad, administrerende direktør i I Tracket ApS

Konceptet er enkelt for brugeren, der sætter mobilen på et stativ et godt sted på tennisbanen og starter videooptageren i appen. Efter optagelsen er slut får spilleren inden for et minut feedback på resultater, statistik og et overblik over korte videoklip, så man let kan gense specielt interessante videosekvenser fra træningssektionen, zoome ind i billedet og afspille i slowmotion.

”Målet er, at vores app vil kunne motivere tennisspillere til at træne mere og bidrage til mere socialt tennisfællesskab, fordi spillerne kan sammenligne sig med hinanden,” siger Emil Hovad.

Iværksætter-hjælp har været afgørende
Emil Hovads lille firma har kun få måneder på bagen, og han er stadig ved at finde sine ben som iværksætter.
 
”En ting er min egen viden om tennis og min viden opsamlet på DTU, men det er mindst lige så meget den støtte, som jeg har fået på DTU, der har gjort det muligt. For ellers ville jeg ikke være kommet så langt, haft tid nok til at kode selv osv.,” siger Emil Hovad.

Han har sideløbende med sit job på DTU nemlig været tilknyttet iværksætter-programmet DTU Link på Risø Campus, hvor deltagerne gennemgår forskellige elementer omkring at starte eget firma. Han har fået penge fra DTU Discovery Grants, der støtter DTU-ansattes arbejde med tidlig teknisk og kommerciel modning og risiko for teknologi. Den bevilling blev efterfulgt af DTU PoC Grants, der giver tilskud til f.eks. udvikling af prototyper til brugervalidering og demonstration af skalerbarhed, men også til løn, eksterne konsulenter, rapporter med mere.  

Lige nu gør en bevilling fra Innovationsfondens InnoBooster-program det muligt at have en ansat til hjælp i firmaet frem til januar 2022, så appen bliver finpudset.

Tværfaglig iværksætterdrøm
Næste skridt bliver at bygge mere funktionalitet ind i appen, så man kan analysere hastighed på tennisbolden, og hvor bolden ender, om spilleren løber rigtigt til bolden, om spilleren slår for højt eller lavt osv.

Mulighederne er mange, og markedet er stort f.eks. i Tyskland, hvor der er 1,8 millioner tennisspillere. Og drømmene går videre, siger Emil Hovad:

”Det er meget sjovt at arbejde som iværksætter og selv være herre over, hvad jeg laver. Arbejdet her er tværfagligt interessant og udfordrende, fordi jeg kombinerer min forskning og viden om, hvordan forskellige teknologier kan spille sammen med min interesse for tennis. Det kunne være interessant at bygge et stort firma op eller flere virksomheder, men vi skal starte et sted.” 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.