Kan man lave benzin, der ikke sviner?

torsdag 11 jun 20

Kontakt

Jakob Kibsgaard
Lektor
DTU Fysik
45 25 32 90
I princippet kan man godt lave CO2-neutralt syntetisk brændstof. Processen koster dog stadig meget mere energi, end vi får ud af det. Men katalyseforskerne arbejde på at løse den udfordring.

Hver dag indånder og drikker vi de samme stoffer, som findes i brændstoffer som benzin. For i luften og vandet omkring os findes de byggesten, der får biler til at køre og fly til at flyve.

I princippet kan man lave brændstoffer til biler og fly fra vand og luft. Men hvordan hænger det sammen? Og hvorfor gør vi det ikke bare nu? Det kan du se i videoen her, som Jakob Kibsgaard, lektor på DTU Fysik, har hjulpet DR Videnskab med at lave.

Videoen viser, at det kan lade sige gøre at producere brændstoffer fra vand og CO2 fra luften. Og hvis energien til at danne brændstofferne kommer fra vedvarende energikilder som sol eller vind, vil brændstoffet være CO2-neutralt, da man får skabt et lukket CO2 kredsløb.

”De CO2-neutrale brændstoffer spiller især en vigtig rolle i at gøre lastbiler, skibe og fly grønne, da batteri-løsninger her er for tunge og dyre” forklarer Jakob Kibsgaard, Lektor på DTU Fysik.

Det koster dog stadig for meget energi til at processen med at lave syntetiske brændstoffer er økonomisk rentabel og det er her katalyse kommer ind i billedet.

”Her på DTU Fysik forsker vi i at finde nye og forbedre de allerede eksisterende katalytiske materialer, der kan gøre det mere energieffektivt og dermed billigere at omdanne CO2 til nyttige kemikalier og brændstoffer” siger Jakob Kibsgaard. 

”Teknologien er her, og selvom effektiviteten kan forbedres betydeligt, er det i sidste ende et spørgsmål om, hvor meget vi villige til at betale for et CO2-neutralt brændstof”.

Så vidt vi ved

Tidligere har Jakob Kibsgaard og tre andre forskere fra DTU Fysik også talt med en journalist fra DRs videnskabsredaktion, om hvordan de forsker i katalyse som en del af løsningen på den energiudfordring, verden står overfor.

Det kan du høre mere om her indslaget fra DR’s videnskabprogram ”Så vidt vi ved

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.