Renewable energy

EU bør øge sine investeringer i energiforskning

tirsdag 09 jun 15

Peter Christian Kjærgaard Vesborg

Om Technologist

• Udgives af EuroTech-univesiteterne, Technische Universität München (TUM), Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) og DTU.

• Udgives på engelsk, tysk og fransk.

• Technologist kan bl.a. købes hos førende magasinforhandlere, på større stationer og i europæiske lufthavne. Magasinet kan også bestilles via www.technologist.eu.

• Følg Technologist på Facebook og på Twitter.
Nyeste nummer af Technologist er netop udkommet. Her har lektor Peter Vesborg fra DTU Fysik skrevet en kritisk kronik om EUs manglende investeringer i forskning og udvikling af fremtidens energi.

Fra nyhed af Louise Simonsen

"For at sikre energi-forsyningen nu og i fremtiden burde vi derfor investere massivt i udviklingen af ny energiteknologi."
Lektor Peter C. K. Vesborg

I det sidste nye nummer af Technologist, er der bla. artikler om, hvad der skal til for at løse en af de allerstørste udfordringer, verden står overfor: Hvordan producerer vi mad nok til de 9 milliarder mennesker, som vil befolke jorden i 2050? En løsning kan være ’lodrette landbrug’ i storbyerne, dvs. high-tech højhus-drivhuse med LED-lys, kontrollerede klima-, gødnings- og vandingsanlæg.

Elektronik-giganter som Toshiba og Fujitsu har allerede gang i salat- og spinatbedene, hvor der tidligere var ren-rum til elektronikproduktion – og det er iflg. redaktionen kun et spørgsmål om tid, før vi i Europa dyrker afgrøder på denne i øvrigt yderst effektive og klimavenlige måde.

Det sidste ord i Technologist tilhører denne gang DTU’s Peter Vesborg. Han forsker i fotokatalyse på DTU Fysik og i en klumme giver han en opsang til europæisk energiforskning og -industri om at se at få gang i forsknings-investeringerne i energiløsninger.

For uanset hvor mange vindmøller vi bygger, og uanset hvor mange solcelleanlæg vi etablerer, kommer vi i den grad til at mangle brændstof til vores biler og fly. Det er derfor nødvendigt med massive investeringer. De fleste europæiske energivirksomheder investerer kun omkring 1 % af deres omsætning i forskning og udvikling. Det er ifølge Peter Vesborg alt, alt for lidt. Til sammenligning investerer medicinalindustrien 10-15 %.

Læs selv videre i Technologist no. 05, som kan bestilles på magasinets wesbsite, www.technologist.eu.

Læs mere om European Design Award.