Slut med flaskehalse i lufthavnen

fredag 14 jun 13
|

Kontakt

Ulrik Lund Olsen
Senior Forskningsingeniør
DTU Fysik
24 65 51 69

Projektgruppens kompetencer

Projektgruppens forskning og udvikling er funderet på en base af innovative danske partnere med stærke kompetencer indenfor røntgenanalyse (DTU og InnospeXion), Wayfinding i lufthavne (Triagonal) og workflow optimering (CPH Inventures). 

Dette komplementeres af internationale spillere som Falck, Københavns Lufthavns Security og verdens største udbyder af Boarding Passes virksomheden Amadeus. Grundlaget er udviklet af CPH Inventures, der også er projektets forretningsudvikler.

Sikkerhedskontrol, ventetider, stress og manglende overblik har taget toppen af fornøjelsen ved at rejse. Forskere fra DTU Fysik er med til at udvikle et nyt system, hvor alt fra check-in til flyafgang bliver en behagelig og naturlig del af en god rejseoplevelse. Vel at mærke, samtidig med at sikkerheden øges.

Sommerferien nærmer sig og for mange af os betyder det flyrejser og dermed også trættende sikkerhedstjek i lufthavnen. Lommer skal tømmes, flasker pakkes i poser, computeren hives op af tasken og bæltet ud af bukserne, alt imens man kæmper for ikke at tabe det hele på gulvet.

Slut med at tømme tasken
Men alle disse besværligheder har nu udsigt til at få en ende. I et nyt projekt støttet af Højteknologifonden skal forskere fra DTU Fysik udvikle en røntgenscanner, der kan scanne håndbagagen og identificere indholdet direkte i tasken. Ved hjælp af scanneren vil sikkerhedspersonalet kunne afsløre, om passageren medbringer uskyldigt kildevand eller farlige kemikalier helt uden at tage væsken op. Scanneren vil samtidig ved hjælp af avanceret billedanalyse udviklet på DTU Compute kunne skabe 3D-billeder af bagagens øvrige indhold.

Når man ankommer til lufthavnen scanner man sit boardingcard og straks ruller en bagagevogn frem. Vognen bliver støbt i plast, hvilket betyder, at den kan rulle direkte gennem røntgenscanneren uden at forstyrre signalet. På vej op til sikkerhedstjekket kan man i ro og mag lægge de ting på vognen, som også skal tjekkes, bælte, mobiltlf. osv. Når man når kontrollen, kører man blot sin vogn gennem scanneren og går selv gennem den sædvanlige metaldetektor og sikkerhedstjekket er afsluttet.

"...projektet kan give den største forandring i processen for eftersyn/screening siden dette blev indført i starten af 1970´erne"
CPH Lufthavns Security

Intelligent bagagevogn
Sidste del af projektet er at konstruere en intelligent bagagevogn. Når man ved afhentning af vognen scanner sit boardingpas overføres al passagerinformation til vognen og man vil kunne passere alle efterfølgende kontrolsteder uden at skulle hive sit boardingpas frem igen. Samtidig vil vognen forsyne den rejsende med al den information man behøver til sin flyrejse - gatenummer, transporttid til gaten, forsinkelser osv. Alt i alt kan vi som flyrejsende se frem til en mere enkel og smidig vej gennem lufthavnens mange kontrolposter og sikkerhedstjek. 

Hvis du ønsker at høre mere om projektet, kan du kontakte projekterleder Ulrik Lund Olsen, DTU Fysik, tlf. 2465 5169.

Kilde: Pressemeddelelse fra Højteknologifonden. Læs den her.

Generel information
Projekttitel: EASI - Enhanced Airport Security and Information
Budget: Projektet er støttet af Højteknolgifonden med 15 mio. kr. Det samlede budget er 30 mio. kr.

Varighed: 3 år

Projektdeltagere
DTU Fysik og DTU Compute, 2800 Kgs. Lyngby, projektleder Ulrik Lund Olsen, tlf. 24655169
Falck a/s, 1780 København V, Kommunikationsdirektør, Vice President Louis Illum Honoré, tlf. 33456430
Københavns Lufthavne A/S, 2770 Kastrup, Senior Security Advisor, Deputy Head of Security Erik Nelbom, tlf. 40201623
Amadeus IT Group/software supplier, E-28027 Madrid, Head of Airport IT Product Management, Julien Dersy, tlf. +44 7739526792
Innospexion ApS, 4330 Hvalsø, CEO Jørgen Rheinlænder, tlf. 24409034
CPH Inventures A/S, 2300 København S, CEO Lars Thøgersen, tlf. 31781000
Triagonal Informationsdesign, 1260 København K, partner Nicolai Thestrup Okkels, tlf. 33363880

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.