Methanol production

Nu skal det være muligt at producere metanol lokalt

fredag 13 jun 14
|

Kontakt

Christian Danvad Damsgaard
Lektor
DTU Nanolab
45 25 64 87

Adjunkt Christian Danvad Damsgaard fra DTU Fysik og DTU Cen har modtaget knap 2,6 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd til udviklingen af to nye katalysatorer. De to katalysatorer skal bruges til at producere metanol lokalt, ultimativt måske helt ude i de virksomheder eller private hjem, der har brug for brændstoffet.

Når metanol bliver produceret i dag, sker det i store centrale fabrikker. Det skyldes, at de katalysatorer, der bruges til metanolproduktion, kun fungerer under forhold, der er så ekstreme, at det kræver store anlæg at skabe de rette reaktionsbetingelser.

Nu har det Frie Forskningsråds tildelt adjunkt Christian Danvad Damsgaard fra DTU Fysik og DTU Cen 2.592.000 kr. til udviklingen af to nye metanol-katalysatorer, der kan fungerer i små, decentrale anlæg. Dermed rykker lokal produktion af metanol hos virksomheder, private hjem eller andre, der har brug for det energitætte brændstof, et skridt nærmere.

Methanol production

Methanol synthesis at lower temperature and pressure from CO2

Nye katalysatorer kan gøre metanolproduktionen mere effektiv
I projektet 'Structure-activity relations in novel catalysts for decentralized methanol synthesis' vil Christian Damsgaard og hans kolleger fokusere på de to katalysatorer nikkel-gallium (Ni-Ga) og palladium-gallium (Pd-Ga). Begge katalysatorer lider, ligesom den nuværende kobber-zink (Cu-Zn) katalysator, af, at de sideløbende med metanol også katalyserer den såkaldte 'reverse Water Gas Shift' (rWGS) reaktion, hvilket sænker udbyttet af metanol.

- Til gengæld har Ni-Ga og Pd-Ga den fordel, at de aktive sites for hhv. metanol og rWGS sidder forskellige steder på katalysatorerne, til forskel fra den nuværende Cu-Zn katalysator, hvor den aktive site er det samme. Det giver os en tro på, at vi kan skrue ned for det konkurrerende aktive site på Ni-Ga og Pd-Ga og dermed øge metanoludbyttet, forklarer Christian og uddyber:

- For at forstå, hvordan vi styrker de gode sites og fjerner de dårlige sites er vi nødt til at undersøge sammenhængen mellem katalysatorernes ydeevne og struktur. 

Verdensførende projektdeltagere
Fokus i projektet er således på at undersøge katalysatorernes dannelse og metanolsyntesen ved at anvende komplementære karakteriseringsteknikker under processerne. Projektets to DTU deltagere er blandt verdens førende på hver deres områder: DTU Cen har ekspertise i elektronmikroskopi, der her skal bruges til at undersøge katalysatorerne på atomar skala mens Dansk Grundforskningscenter for individual nanopartikel funktionalitet (CINF), som er en del af DTU Fysik, excellerer i fremstilling, karakterisering og afprøvning af katalysatorer. 
Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.