Lasermikroskoper

Mast lys skal give ny indsigt i biologiske celler

mandag 25 jan 16
|

Kontakt

Tobias Gehring
Lektor
DTU Fysik
93 51 16 49
Adjunkt Tobias Gehring modtog kort før jul en Sapere Aude: DFF-Forskertalent bevilling på knap en halv million kr. Pengene skal bruges på at reducere støjen i lasermikroskoper og derved give større indsigt i biologiske cellers processer og mekanismer.

Lasermikroskoper er i stigende grad blevet et standardværktøj indenfor biologi og medicin, hvor de blandt andet bliver brugt til at undersøge cellestrukturer og de mekanismer der får celler til at fungere. Støjen fra laserlyset sætter dog en begrænsning for mikroskopernes opløsning og dermed detaljeringsgraden af cellestudierne. Det er denne begrænsning, som Tobias Gehring vil ændre på:

”I mit projekt vil jeg reducere støjen i lasermikroskoper ved at bruge såkaldt ’mast lys’. I ’mast lys’ er fotonerne mere ordnede end i konventionelt laserlys og dermed bliver støjen også er mindre", forklarer Tobias Gehring.

"I de såkaldte DIC-mikroskoper deles en laserstråle i to parallelt løbende stråler, der begge løber gennem prøven. Strålerne oplever en målbar relativ forskel i rejsetid, fordi prøven ikke er lige tyk overalt. Prøven scannes ved at flytte de to stråler rundt på prøven. Ved at kombinere denne målemetode med 'mast lys', kan jeg forbedre mikroskopernes opløsning betydeligt og derved gøre det muligt at undersøge celler på endnu mindre længdeskalaer end tidligere."

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.