Hydraulisk spring i vand.  Foto: Barbara Bohr

Kunstudstilling med fysikprofessorens forsøg

tirsdag 23 okt 18

Kontakt

Tomas Bohr
Professor
DTU Fysik
45 25 33 10
Efterårets udstilling på Esbjerg Kunstmuseum er bygget op om fem forsøg fra fluid fysikkens verden, der handler om dynamiske fænomener i vand, hvor overfladen spiller en stor rolle.

For mere end 10 år siden var professor Tomas Bohr fra DTU Fysik for første gang i kontakt med Esbjerg Kunstmuseum. Det skete på baggrund af illustrationer af formen af sandriller i en artikel i Nature, som han havde været medforfatter til.

”Forsøgene i fluid fysik, som jeg arbejder med, har helt klart en æstetisk dimension. Det er fascinerende at iagttage de fænomener, vi studerer – ofte ligner det næsten et kunstværk i sig selv,” siger Tomas Bohr.

Det gjaldt også forsøgene med riller i sand, der tilbage i 2005 blev udstillet på Esbjerg Kunstmuseum. Det unikke samarbejde har nu på baggrund af et økonomisk bidrag fra Bikubens udstillingspris Vision 2017 udviklet sig til en hel udstilling, som vises på museet frem til foråret.

Udstillingen er skabt omkring fem forsøg, som Tomas Bohr har udvalgt og bygget sammen med et team bestående af lektor Anders Andersen, post doc. Alexis Duchesne og ingeniørassistent Erik Hansen. Til at supplere hvert af forsøgene er udvalgt en række kunstværker - malerier, skulpturer, tegninger og videoer - på baggrund af forsøgets tema.

Hverdagsfænomener, vi alle kender

”De fem forsøg tager udgangspunkt i hverdagsfænomener, som vi alle kender. Det er bl.a. hvirvlen, der dannes i badekarret, når vi tager proppen op og lukker vandet ud. Eller det hydrauliske spring, som er navnet på den cirkel, der dannes i håndvasken, når vandhanens stråle rammer bunden. De fænomener studerer vi som forskere for bedre at kunne forstå hydrodynamikken bag,” siger Tomas Bohr.

De fem opstillinger viser udover det hydrauliske spring og badekarshvirvlen også dynamikken i en dråbe, når den rammer en overflade for derefter igen at sende en vandstråle i vejret. Eller fænomenet, når lette elementer flyder i en vandoverflade og bliver tiltrukket så meget af hinanden, at de til sidst nærmest klæber sammen.

Det femte og sidste forsøg omhandler roterende væske i form af vand eller flydende kvælstof, som helt af sig selv bryder symmetrien i rotationen og danner polygon-agtige figurerer, f. eks. trekanter.

Læs mere om udstillingen og forskningsgruppen FLUIDS

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.