Amminex

Prestigefyldt opfinderpris til forskere fra DTU

mandag 11 jul 16
|
I juni modtog fire tidligere DTU-forskere, heriblandt Jens K. Nørskov og Ulrik Quaade fra DTU Fysik den prestigefyldte opfinderpris “European Inventor Award 2016”. Prisen modtog de for deres opfindelse af en teknologi til lagring af ammoniak i fast form. Ammoniak bruges til rensning af udstødningen fra dieselbiler.

I perioden 2003-2006  opfandt de fire tidligere DTU-forskere Claus H. Christensen, Jens K. Nørskov, Ulrich Quaade samt Tue Johannessen en metode til at lagre ammoniak som fast stof. Opfindelsen blev hurtigt verdenskendt som brintpillen og vidste sig at være ideel til at rense den sundhedsskadelige udstødningsrøg fra dieselbiler. Efterfølgende oprettede forskerne spin-out-virksomheden Amminex, som siden har videreudviklet opfindelsen og i dag har 50 ansatte og omsætter for 32 mio. kroner. Sidste år indgik Amminex en kontrakt om at forsyne 300 bybusser i København med deres ammoniakbaserede rensesystemer.

I forbindelse med en investering i Amminex i 2011 fra det franske firma Faurecia, der er verdens sjettestørste underleverandør til bilundustrien, udtalte DTU's daværende prorektor (og nuværende rektor) Anders Bjarklev:

"Det er et mønstereksempel på DTU’s mission om at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. Og netop med hensyn til Amminex viser vi, at DTU er et innovativt universitet, der bidrager til udviklingen af teknologiske løsninger til fremtidens udfordringer. Samtidig gavner det samfundet i form af nye arbejdspladser og etablering af højteknologiske virksomheder."

Læs mere om teknologien og opfinderprisen.
Læs mere om opfindelsen og forskerne i artiklen "God ide fik flyvende start" (Dynamo nr. 4, 2006).

 

 

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.