3 forskere fra DTU Fysik i Go’ Morgen Danmark

fredag 05 aug 22

Kontakt

Susan Louise Svane Stipp
Professor
DTU Fysik

Kontakt

Jakob Kibsgaard
Professor
DTU Fysik
45 25 32 90

Kontakt

Søren Bang Korsholm
Seniorforsker
DTU Fysik
20 64 55 61
På samme uge var 3 forskere fra DTU Fysik var inviteret i studiet hos Go' Morgen Danmark for at fortælle om deres forskning, da showet havde fokus på teknologiske løsninger af den grønne omstilling.

5 dage i streg havde Go´ Morgen Danmark fokus på teknologier, der kan hjælpe den grønne omstilling med at komme i mål. I den forbindelse havde de inviteret forskere i studiet for at præsentere nogle af de mest lovende løsninger.

3 af dagene var DTU Fysik repræsenteret ved Susan Stipp, Jakob Kibsgaard og Søren Bang Korsholm, der fortalte om henholdsvis Carbon Capture Storage, Power-to-X og Fusionsenergi. Her præsenterede de deres spændende forskning, som en del af de løsninger, der skal hjælpe med den grønne omstilling. 

Carbon Capture Storage

Mandag var Professor Susan Stipp i studiet, hvor hun forklarede om Carbon Capture Storage.

Professor Susan Stipp forsker i at udvikle nye og omkostningseffektive måder at fange CO2 fra for eksempel røggas fra skorstene. 

Helt simpelt skal man bruge, vand, røggas og stenuld som vi bruger i isolering.

Man sender røggassen ind en beholder, hvor det reagerer med kasseret stenuld, der er opløst i vand. Forbindelsen binder CO2’en som kalk, og gassen, der kommer ud igen, er CO2-fri.

Målet er samtidig at bruge de partikler, der er lavet, som byggematerialer. For eksempel kan det have nyt liv som bindemiddel i beton, hvor det kan erstatte enten sand eller cement, som er meget miljøbelastende.

Se Susan Stipp fortælle om Carbon Capture Storage i Go' Morgen Danmark (1:10 inde i klippet)

Power-to-X  

Onsdag var det Professor Jakob Kibsgaard, der fortalte om Power-to-X, der en proces, hvor man blandt andet omdanner og lagrer grøn energi til andre energiformer, så man stadig kan bruge energien, når det ikke blæser eller solen ikke skinner.

Power-to-X betyder at omdanne elektricitet (power) til noget andet (x). Elektriciteten kan f.eks. omdannes via elektrolyse til brint, der enten kan anvendes direkte eller kan kombineres med andre elementer og raffineres til brændstoffer eller kemikalier.

Den lagrede energi kan også bruges på områder, hvor hverken el eller batterier slår til. Det er bl.a. langdistance transport med fly, skibe og lastbiler, samt processer i dele af vores industri, der har brug for eksempelvis meget høj varme.

Se Jakob Kibsgaard fortælle om Power-to-X i Go' Morgen Danmark (1:10 inde i klippet)

Fusionsenergi

Torsdag forklarede Seniorforsker Søren Bang Korsholm om, hvordan fusionsenergi fungerer, og hvilke fremtidige perspektiver der er i fusionsenergi. En stor del af succesen for fusionsenergi skal skabes i det store fusionsanlæg ITER, der er ved at blive bygget i Frankrig, hvilket Søren også fortalte om.

Fusionsenergi sker ved sammensmeltning af atomkerner i modsætning til den spaltning, der finder sted i atomkraftværker.
Processen sker i plasma, der kan opnå en temperatur på langt over 100 millioner grader celsius. Temperaturen i solens centrum er til sammenligning ca. 15 millioner grader.

Plasma dannes ved ekstrem opvarmning af gas, og i fusionsplasmaer dannes helium af brint-isotoper i en fusionsproces. Det er den samme proces som sker i solen.

Se Søren bang Korsholm fortælle om Fusionsenergi i Go' Morgen Danmark (5:00 inde i klippet)

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.