3 Forskere fra DTU Fysik tildelt midler af Villum Fonden

5,5 mio. kr. til 3 dristige forskningsidéer på DTU Fysik

fredag 16 jun 17

Kontakt

Kaare Hartvig Jensen
Lektor
DTU Fysik
45 25 27 49

Kontakt

Hugh Simons
Lektor
DTU Fysik
22 75 51 45
Nok er ideerne skæve, men VILLUM FONDEN under programmet VILLUM Eksperimenter, som har støttet ideerne, har også vurderet, at lykkes det så har de et stort potentiale. 3 ideer fra forskere på DTU Fysik kan potentielt ændre den måde, vi går til en specifik opgave på. 

Biomasse direkte fra planteårene

Inspireret af insekter, der lever af at suge næring direkte i planteårene, vil Kaare Hartvig Jensen, lektor på DTU Fysik, undersøge, om sukker kan høstes direkte fra celler i planteårene.  

Går det som planlagt, vil det formindske behovet for høst, transport og forarbejdning af afgrøder til produktion af biobrændstoffer. Derudover vil denne unikke tilgang skabe en ny kilde til biomasse og sætte gang i forskning på et nyt område inden for bæredygtig energiproduktion. 

”Målet er total disruption af sukkerproduktion til fremstilling af biobrændsler, så det om få år ikke længere er nødvendigt at høste afgrøderne”, fortæller Kaare Hartvig Jensen, DTU Fysik

Materialeforskning på nanoskalaniveau

Hugh Simons, adjunkt på DTU Fysik, laver et eksperiment, der er motiveret af skabe bedre materialer. Det kan for eksempel være transistorer til brug i IT, eller solceller der er vigtige i den grønne omstilling. For at gøre det, er det vigtigt at forstå, hvordan de mindste defekter, helt ned på nanoskalaniveau, kan påvirke funktionaliteten af materialer. 

Gennem en ny tilgang til røntgenmikroskopi vil Hugh vende den konventionelle optiske tilgang på hovedet, så hastigheden øges, samtidig med at strålingsskader reduceres. Hvis det lykkes, kan det give det første indblik i dielektriske fænomener i stort set alle elektroniske materialer.

Overgangen mellem kvanteverden og den klassiske verden

Haitham EL-Ella, postdoc på DTU Fysik, vil lave et eksperiment, der ligger på grænsen mellem grundlæggende fysik og kvanteteknologi. Det har til formål at observere et kvantefænomen ved at udnytte diamanter med uperfektheder.

Det er ikke første gang, at det, der kaldes Bose-Einstein-kondensering, foreslås til at undersøge overgangen mellem kvanteverdenen og den klassiske verden. Men eksperimentets inddragelse af diamanten kan have relevante grundlæggende og teknologiske konsekvenser.

Sammen med eksperimentets ambitioner om at observere kollektive kvanteegenskaber, kan eksperimentet potentielt bringe nyskabende resultater med sig - og selv ved delvis succes kan det føre til betydelige og ikke forudsigelige resultater.

Læs mere om VILLUM Eksperimentet

 

Fakta om støtte fra VILLUM Eksperimentet

  • Støtte til den dristige forskningsidé, der har det vanskeligt i et klassisk peer review-bevillingssystem.
  • Målrettet de helt særlige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på.
  • For at sikre, at forskerne tør fremsende deres mest ambitiøse idéer, uden at blive ’hængt ud’ af deres fagfæller, der skal vurdere deres forskningsidé, er ansøger anonym for bedømmerne. Dette er også indført for at reducere eventuelle bias fra bedømmere.
  • Bedømmerne bliver bedt om at lægge vægt på de idéer, de opfatter som reelle nybrud. Måske vil kun et ud af ti projekter vise sig at skabe noget unikt.
  • Hver sagkyndig har mulighed for at tildele én ansøgning en ”trumf”. Sker dette, skal der helt særlige argumenter til, hvis fondens bestyrelse vælger ikke at støtte idéen.
  • Det bevilgede beløb er på 1-2 mio. kr., og det skal dække en forskningsperiode på 1-2 år.
  • Programmet er åbent for alle forskere uanset nationalitet og kan søges af aktive forskere uanset alder

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.