DTU Fysik Bygning 311

Fire forskere fra DTU Fysik får Villum Eksperiment bevilling

fredag 13 sep 19

Kontakt

Tim Booth
Lektor
DTU Fysik
45 25 63 55

Kontakt

Kristoffer Haldrup
Seniorforsker
DTU Fysik
22 98 37 20

Kontakt

Juanita Bocquel
Postdoc
DTU Fysik
45 25 32 56

Kontakt

Thomas Olsen
Lektor
DTU Fysik
45 25 31 80

De fire forskere har modtaget bevillinger på 7,5 mio. kr. fra Villum Fonden til at udføre deres dristige forskningsideer.

Hele 449 ansøgere har sendt deres ideer til Villum Fonden, og af dem har 52 har fået en bevilling. På DTU har 21 forskere modtaget bevillinger og af dem er fire forskere fra DTU Fysik, som nu kan teste deres ideer i unikke rammer.

En af forskerne er lektor Tim Booth, der har modtaget 2 millioner DKK til projektet “ IonGate - Bio-inspired synthetic active transport membranes based on van der Waals heterostructures”.

”Jeg er meget glad for, at IonGate er blandt de ideer, som VILLUM FONDEN har valgt som støtte. Takket være den unikke anonyme ansøgningsproces bedømmes Villum Experiment-forslag på lige vilkår, og forskere som mig kan få en chance for at teste vores mere uortodokse ideer. Jeg ser virkelig frem til at komme i gang ”, forklarer lektor Tim Booth, DTU Fysik og fortsætter:

”Adskillelse af dele af en væskeblanding er kritisk for en lang række menneskelige aktiviteter, fra fremstilling af farmaceutiske produkter, batteriteknologier til produktion af frisk vand fra havvand. I dag er vi afhængige af høje temperaturer, passiv filtrering eller store eksterne trykgradienter for at gøre dette. I IonGate-projektet vil vi forsøge at bruge konstruerede stabler af nanoporøse 2D-materialer til at kopiere biologisk livs trick af aktiv transport – ved at koncentrere væskekomponenter 'op ad bakke' mod koncentrationsgradienter - ved hjælp af elektrisk energi.

Seniorforsker Kristoffer Haldrup har modtaget en bevilling på 1,9 mio. kr. til sit projekt ”Phonon Photography”.

”På det atomare niveau vibrerer materialer altid. Det er, hvad der definerer, hvordan de leder varme, hvordan de leder elektricitet og mange flere af deres vigtigste egenskaber. Men disse vibrationer - kaldet fononer - er for hurtige, for små og for subtile til at se direkte ved hjælp af konventionelle mikroskoper”.

”Dette projekt foreslår et ukonventionelt mikroskop, drevet af en røntgenlaser. Hvis det lykkes, vil i princippet det have en tidsopløsning, der er en billion gange bedre end andre røntgenmikroskoper af denne type, så vi kan se fononer begravet dybt inde i materialer i realtid. Det betyder, at vi vil direkte kunne se, hvordan fononer bevæger sig og interagerer for at give materialer nogle af deres mest grundlæggende egenskaber”, forklarer Kristoffer Haldrup, Seniorforsker på DTU Fysik.

Villum Fonden uddeler i alt 98,5 mio. kr. til dristige tekniske og naturvidenskabelige forskningsidéer, som udfordrer normen og har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, man tilgår vigtige emner på.

Alle ansøgninger kommer igennem en udvælgelsesproces, hvor 20 internationale bedømmere vurderer forskningsidéen uden mulighed for at skele til forskernes CV og akademiske meritter.

De to andre forskere fra DTU Fysik der har modtaget bevillinger er:

Juanita Bocquel, Post Doc, DTU Fysik, Quantum Sensing of a Biological Compass, 1,9 mio. Kr.

Thomas Olsen, Lektor, DTU Fysik, Farming functionality: "Sowing two-dimensonal metals in ferroelectrics", 1,7 mio. Kr.

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.