2 mio. til utraditionel ultralydsforskning

fredag 21 sep 18

Kontakt

Henrik Bruus
Professor
DTU Fysik
45 25 33 07
Villum Fonden støtter 53 radikale forskningsideer i sit Villum Experiment-program. 18 bevillinger går til DTU-forskere, som er udvalgt blandt mere end 400 ansøgninger.

På DTU Fysik har Professor Henrik Bruus modtaget 2 mio. kr. til projektet "Breaking the small-size barrier: Ultrasound manipulation of suspended nanoparticles" til at gå utraditionelle veje inden for sin forskning i ultralydsfysik i lab-on-a-chip systemer. 

Projektets formål er at undersøge, om det er muligt at håndtere nanopartikler I vandige opløsninger ved at kombinere to nye fænomener opdaget af Professor Bruus og hans kolleger de seneste to år.

”Ved at kombinere de to nye fænomener, den akustiske volumenkraft og iso-akustoforese, vil vi forsøge at flytte rundt på nanopartikler i vandige opløsninger ved brug af påtrykt MHz-ultralyd. Herved burde man på sekunder kunne opkoncentrere og derefter transportere nanopartiklerne. Denne teknik vil give helt nye muligheder for kontrolleret håndtering af nanopartikler i bioteknologi, som f.eks. bakterier, virusser og exosomer", fortæller Professor i teoretisk fysik, Henrik Bruus.

Anonym udvælgelsesproces skærper fokus på forskning

Alle ansøgninger har været igennem en anonym udvælgelsesproces, hvor 15 internationale bedømmere har vurderet forskningsidéen - uden mulighed for at skele til forskernes CV og akademiske meritter, skriver Villum Fonden i en pressemeddelelse. Metoden er valgt for at skærpe fokus på forskningsidéen og lade forskerne tænke frit i forhold til deres hidtidige meritter.

De 53 projekter, der i alt modtager 100 mio. kr., er udvalgt blandt mere end 400 ansøgninger. Fra DTU modtager 18 projekter fra 12 forskellige institutter tilsammen omkring 34,7 mio. kroner, mellem 1,5 og 2 mio. kroner hver. 

Villum Experiment er ifølge fonden skabt til tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til at ændre tilgangen til forskellige vigtige områder.

”Villum Fonden vil gerne bidrage til at skabe plads til radikal og nytænkende forskning, der har potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Den vilde idé, som man måske ikke tør sige højt, som måske udfordrer anerkendt forskning, og som ikke passer ind i de kasser, hvor mange forskningsmidler befinder sig. Her kan vi med anonym udvælgelse og højrisikovillige midler bidrage til, at vilde idéer og skæve vinkler bliver testet,” siger Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden, i fondens pressemeddelelse.

 

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.