Termodynamikkens anden lov bag grafisk roman

onsdag 07 sep 22

Kontakt

Ulrich Busk Hoff
Seniorrådgiver
DTU Fysik
29 80 41 55
Grafisk roman, af blandt andre Ulrich Hoff fra DTU Fysik, er baseret termodynamikken anden lov, der siger, uorden er et grundvilkår i vores liv, og det bliver kun værre, hvis vi forsøger at fikse det. 

Den grafiske roman ”Havet” er netop kommet på gaden, og den er det seneste resultat af samarbejdet mellem kunstner og forfatter Jan Egesborg og Ulrich Hoff fra QPIT på DTU Fysik. 

Gennem de sidste 5 år har de sammen udforsket krydsfeltet mellem kunst og naturvidenskab og tilstræbt at smelte de to vidt forskellige fagligheder sammen i nye litterære formater. Det har resulteret i en serie af eventyrlige børnebøger og nu tre grafiske romaner.

”Ved at omsætte kondenseret naturvidenskab til genkendelige fortællinger stræber vi efter at gøre abstrakt viden mere tilgængelig og give læseren en direkte oplevelse af de begreber og fænomener fysikken beskæftiger sig med”, siger Ulrich Hoff.

”Havet” tager sit naturvidenskabelige udgangspunkt i termodynamikkens anden hovedsætningen og projicerer dens erkendelse af uorden som et grundvilkår over på et genkendeligt familiedrama og vores trang, som mennesker, til altid at forsøge at ordne og organisere os ud af vores problemer.

”Det er klart, at sammenhængen mellem fysikken og fortællingen er analogisk og ikke én-til-én. Det er nødvendigt at skære hjørner her og der for at få samspillet mellem den kreative proces og naturvidenskaben til at flyde. Det er en helt central del af vores samarbejde, at kunsten og naturvidenskaben indgår ligeværdigt, og uden at nogen har vetoret”, forklarer Ulrich Hoff.

Det utraditionelle samarbejde har tidligere vakt nysgerrighed og interesse, og ”Havet” har da også allerede fundet vej ind i de nationale medier. Senest i Go’ morgen Danmark på TV2, samt i nyhederne på samme kanal. 

Det understreger projektets potentiale for at skabe en platform til at nå bredt ud med budskaber om grundlæggende naturvidenskab, som kun sjældent får plads i mediebilledet.

Se indslag om "Havet" fra Nyhederne på TV2 (starter 19:17 inde i klippet)

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.