Projekter

Studieretningsprojekter

Det er muligt at lave eksperimentelle forsøg i Nanoteket i forbindelse med studieretningsprojekter. Mulige studieretningsprojekter kunne omhandle:

  • Brændselsceller
  • Vindmøller
  • Partikelvægte
  • Skanning tunnel mikroskopi
  • Atomar kraft mikrokopi 
  • Solceller og spektre

Man kan læse mere om studieretningsprojekter her!

 

Tidligere DTU-projekter og andet

Her er rapporter over forskellige projekter, som giver en fornemmelse af, hvad der kan lade sig gøre i Nanoteket.

Sabatiers Princip Elevvejledning

Formidlingsprojekt. Vi vil gerne slå et slag for katalyseforskningen og har under det internationale kemiår 2011 udviklet et gymnasieforsøg. Forsøget er udviklet i forbindelse med et formidlingsprojekt under CASE, som var et forskningsinitiativ om katalyse for bæredygtig energi, CAtalysis for Sustainable Energy. Målet for CASE var at designe billigere og bedre katalysatorer, der øger udbyttet af vedvarende energikilder som sol, vind og biomasse, når disse lagres som kemiske brændstoffer. Supplement til elevvejledningen: Til Læreren og Regneark

Fabrikation og karakterisering af metal nanopartikler

Fagprojekt. Blandt andet med spektrometer: "The nanoparticles created will interact with electromagnetic radiation because of the plasmon resonance. They will therefore have a very interesting extinction spectrum."

Skannerobot

Fagprojekt. Opbygning af fungerende model af skanning probe mikroskop.

Tryksensor

Bachelorprojekt. Blandt andet opmåling af membranudbøjning med AFM

Styring af vindtunnel med LabVIEW

Specialkursus. Konstruktion af hardware til styring af vindhastighed og programmering af tilhørende software.

Elektrostatisk lifter

Fagprojekt. En let konstruktion med balsatræ, aluminiumsfolie og koronatråd kan flyve, når man lægger 20.000 volt over den. Projektet udviklede opstillinger til systematisk måling og arbejdede med den teoretiske forståelse af elektromagnetismen i systemet.

Vindmøller i vindtunnel

Fagprojekt. En vindmølles effekt afhænger både af vindhastighed, krøjevinkel og pitchvinkel. Endvidere skal resonanser for tårnsvingninger undgås. Måleopstillinger blev udviklet med henblik på anvendelse til gymnasieøvelser.

NiO partikler

Nanopartikler af et materiale kan have helt anderledes egenskaber end makroskopiske partikler. I tilfældet NiO handler det om de magnetiske egenskaber. NiO er normalt ikke magnetisk, men hvis partikel størrelsen reduceres til under 100 nm, får partiklerne magnetiske egenskaber. Dette skyldes at antallet af magnetiske domæner reduceres til meget få, og derfor ophæver de ikke altid indbyrdes hinanden.

Carbon nanorør undersøgt med STM

Som en del af Ph.D sommerskolen 'Nano - Hands on', arrangeret af KU, havde vi et par studerende på besøg, der skulle undersøge kulstof nanorør med vores STM'er. Det lykkedes at se et par rør, selvom det viste sig at være så tidskrævende at vi ikke laver øvelsen med vores studerende.